Боснійський король

Написано: 22 липня 2010 р. автор Unknown Мітки: , ,
4


«Я вже сказав директорам «Вольфсбурга», що хочу поїхати і перейти в «Мілан». Я завжди був прихильником «россо-нері», і бажаю опинитися в стані червоно-чорних вже в червні»

(c) Едін Джеко

Так в листопаді минулого року прокоментував чутки стосовно свого переходу із «Вольфсбурга» один із найбільш обдарованих форвардів сучасності - боснієць Едін Джеко. Напевно не перебільшу, сказавши, що всі тіффозі россо-нері в той момент зраділи немов діти, яким щойно пообіцяли улюблених солодощів. Але схоже на те, що своїх футбольних ласощів міланська тіффозерія так і не дочекається. Але чому?

Справа в тому, що на Едіна Джеко нині «полює» ледь не кожен топ-клуб Європи. Чи не кожного дня в футбольних ЗМІ з'являється «інформація» про його перехід зі стану «вовків» і з такою ж регулярністю керівництво «Вольфсбурга» встигає спростовувати ці чутки. Якщо бути вірнішим, то, говорячи по простому, на боснійця в буквальному розумінні навісили цінник в розмірі 40.000.000 €. Такі дії керівників німецького клубу більш ніж зрозумілі - якщо є попит, то чому б цим не скористатись?! Крім того, навіть якщо Едін не піде, то ніхто, по словам Діттера Хьонеса - спортивного директора «Вольфсбурга», горювати не буде, адже збереження в команді гравця рівня Джеко є пріоритетом для клубу. Іншими словами, в будь-якому випадку клуб із Нижньої Саксонії залишиться у виграші.
Цікаво, що сам з цього приводу думає Едін. В пресі він уже неодноразо заявляв, що його мета - перебратись до топ-клубу. Але зараз від нього уже мало що залежить - минулого літа він підписав новий контракт з клубом до 2013 року, заручником якого нині і є.
На сьогодні майже всі футбольні фахівці зійшлись на думці, що для подальшого прогресу Едіну потрібно змінити клуб. На клуб більш амбіційний, ніж (при всій повазі до «Вольфсбурга») середняк Бундесліги, на клуб, де тягар відповідальності за промах на порядок вищий, врешті-решт на клуб, де тренер зможе дати боснійцю більше, ніж той же Фех чи Макларен. А такий тренер у Джеко вже був в Німеччині - «залізний» Фелікс, який в 2007-му році і помітив боснійця в чеському «Тепліце» і не пошкодував за кращого бомбардира чемпіонату Чехії цілих 4.000.000 € (це при тому, що чехи 2 роки до того віддали рідному клубу Едіна - боснійському «Желєзнічару» - взагалі «копійки» - 50.000 €). З того часу Джеко неймовірно прогресує. Вже в другому своєму сезоні в Бундеслізі він разом зі своїм напарником по атаці Графіте зробив неймовірне - забивши на двох 54 м'ячі за сезон, був побитий рекорд легендарної пари баварських нападників Герда Мюллера і Улі Хьонеса, які ще в сезоні 72/73 забили 53 голи, - завдяки чому «Вольфсбург» вперше в своїй історії здобув «срібну салатницю».

То була фантастична команда (зокрема, Звєздан Місімовіч - партнер Едіна і по національній збірній взагалі став найкращим асистентом в Європі того сезону), побудована Феліксом Маґатом, який щоправда по закінченні сезону перебрався до «Шальке». Дуже прикро, адже наступний сезон мав стати справжньою перевіркою для новоспечених вискочок німецького чемпіонату. І команда його провалила, провалила на всіх фронтах. Єдиною світлою плямою, що залишилась на чемпіонській формі, став Джеко. 22 голи зробили його найкращим бомбардиром Бундесліги сезону 09/10.
Неймовірна гра Джеко разом з партнерами допомогла і національній збірній Боснії та Герцеговини - в кваліфікації до чемпіонату світу команда перший раз в своїй історії пробилась до плей-офф (в групі ж боснійці програли боротьбу за перше місце майбутнім чемпіонам світу - Іспанії), де, нажаль, поступилась португальцям.
Перейти до «Мілана» Едін мав ще минулого літа. Тоді майже 3 місяці чи не день в день ходили чутки про те, що боснієць вже підписав попередню угоду з міланським грандом, яким, нажаль, так і не вдалось втілитись в життя. Славні керівники «Мілана» Сільвіо Берлусконі та Адріано Галліані так і не відважились заплатити «вовкам» потрібну суму і Едін поставив підпис під новою угодою з «Вольфсбургом». Але навіть після цього Джеко не раз заявляв, що все-ще мріє перебратись в стан россо-нері.
Нині ситуація така, що надій на те, що Едін перебереться до «Мілана» у тіффозі майже не залишилось. Прикро, але трансферна політика Сільвіо Берлусконі (про неї якось піде мова окремо) не дозволяє купувати гравців подібного рангу за великі кошти. Хоча навіть не зважаючи на це, міланські відчайдухи все-ще намагаються достукатися до Папи Сільвіо хоча б такими банерами (Non si basta il greco. Prendi Dzeko! - Не достаньо грека (мова йде про новачка Папастатопулоса). Купіть Джеко!).
Наразі майже зі 100%-ю ймовірністю можна сказати, що як мінімум наступний сезон Едін Джеко і Звєздан Місімовіч проведуть в Німеччині. Принаймні так офіційно на днях заявив Діттер Хьонес.
Скажу, що так навіть краще. Враховуючи те, що міланський клуб взагалі останнім часом не проявляв ніякої активності стосовно цього трансферу, мені б не хотілось бачити Едіна ніде, окрім «Мілана», тим більше, що найбільш активно в претендентах на боснійця в чутках часто фігурував один із ворогів - туринський «Ювентус».

P.S. «Новий Ібрагімовіч». Саме так охрестили Джеко не лише за антропометричну схожість зі своїм співвітчизником, а й за схожу манеру гри. Хоча на моє власне переконання Едін набагато краще володіє м'ячем внизу, володіючи неперевершеним дриблінгом на швидкості. Безумовно у цього 24-річного хлопця велике майбунє...

4 відгуків:

  1. GY пишет:

    Чесно кажучи я так глобально про цього футболіста дізнався тільки з цієї статті, раніше він для мене був хорошим футболістом за яким слідкують європейські гранди. В принципі я особливо своєї думки не змінив, але прислуховючись до авансі мого друга тепер буду слідкувати за цим талантом))

  1. GY пишет:

    Друга спроба залишити свою думку.
    Джеко - для мене тільки хороший футболіст, звичайно перспективний і талановитий. Я розділяю думку автора, що йому потрібен потужніший клуб для особистого росту та чи виправдає він сподівання?

  1. Анонім пишет:

    Спроба №3
    Вам пане Сергію пора в журналістику. Повага.

  1. Unknown пишет:

    Раджу, Петре, тепер частіше дивитись матчі Вольфсбурга. Як на мене - зараз він найбільшпрогресуючий форвард Європи, але питання чи продовжиться цей взлет без нових викликів...дуже прикро буде якшо він так і "загниє"...(

    Дякую.