Oscar del calcio. Попередня версія.

Написано: 5 січня 2012 р. автор Unknown
9

      Якось не виходить у мене стабільно тут писати, але бажання залишити в першу чергу собі якісь враження від перегляду Кальчо першої половини сезону 2011/2012 є настільки великим, що навіть пересилює мою лінь :-). Але навіщо це? Знову ж таки цікаво буде в кінці сезону прочитати ці записи ще раз, згадати того, кого я виокремлював за підсумками першої частни чемпіонату, хто здав, хто значно додав в своїй грі, хто не виправдав надій і т.д. Ну звісно трішки прогнозів не завадить - заодно і себе перевірю. А щоб стало цікавіше, зроблю це в тематиці вручення "Оскара", поки що звичайно перехідного і умовного, адже до закінчення першого кола ще кілька турів, але саме зараз для цього є час, викликаний різдвяно-новорічною перервою. 
     Зразу напевно потрібно обмовитись, що така нагорода існує в реальності, але вона вручається за підсумками календарного року, а не сезону. В мене трохи інше представлення цього, тому буде інакше. Спочатку можна трохи пофантазувати :-)
     Отже...

     Перша номінація - MIGLIOR FILM (найкращий фільм). 
    Тут варіантів декілька, але зупинюсь на наступному. Зустрічі 11-го туру між "Наполі" і "Ювентусом" може позаздрити хороший голівудський триллер. Вже до перерви неаполітанці вели 2:0 і багато чому здавалось, що гра майже зроблена і це не зважаючи навіть на не забитий пенальті Гамшиком. Інтрига відродилась, коли Матрі на початку другої 45-тихвилинки один гол відіграв, але "Наполі" зумів зусиллями Пандєва знову вийти вперед з різницею в два м'ячі. Та туринці проявили характер - до 80-ї хвилини зуміли відігратись! В Неаполі часто проходять такі захопливі поєдинки, та цей точно запа'ятається. Чудова відкрита гра, купа м'ячів - що ще треба для шоу?!
    Іншим номінантом виокремив би матч на півдні між "Лечче" та "Міланом". То був 8-й тур і вже до перерви господарі сенсаційно розривали чемпіона 3:0. Та вихід по перерві Боатенга зумів врятувати россо-нері своїм хет-тріком, а в кінці Маріо Єпес здобув перемогу. Відродження осені так точно.

MIGLIOR REGISTA (найкращий режисер)
  В нашому випадку алленаторе, тобто тренер. Я би виокремив двох - це Вальтер Маццарі із "Наполі" і Франческо Гвідолін із "Удінезе". Причому якщо першого можна возвеличувати за виступ неаполтанців в єврокубках, то Франческо хочеться стоячи аплодувати вже другий сезон поспіль. Влітку, здавалось, після того як команду залишила чергова когорта лідерів в обличчі Санчеса, Інлера, Сапати, удінцям буде марто і мріяти про щось велике в цьому сезоні. Та геніальний талант Гвідоліна показує, що його результат не залежить від гравців - в нього є насамперед команда! Прикро, що "Удінезе" не зміг потрапити до групового турніру ЛЧ, та на "совісті" Франческо хороший виспуп в Лізі Європи, на який італійці відкрито завжди забивали. Зараз чорно-біла команда на відстані двох очок від першої сходинки і це при тому, що них один із найбідніших бюджетів в Серії А! Просто браво!

MIGLIOR ATTORE PROTAGONISTA (найкращий актор переднього плану)
     Тут буду коротко. Стабільність Златана, який може багато і не забиває, вражає. Насамперед це стосується його впливу на "Мілан". За середнім балом від Gazzetta dello Sport Ібра з показником 6,69 одноосібно лідирує не тільки серед нападників, а й серед гравців всіх аплуа! Та й взагалі він забив в останніх п'яти матчах поспіль, що йому не вдавалось ні в складі "Інтера", ні "Ювентуса". По системі "гол+пас" Златан також перший. Феноменально, що там і говорити!
      Як варіанти ще Маркізіо і нестаріючий Ді Натале. Клаудіо під орудою Конте заграв на новому для себе високому рівні і за середніми оцінками (6,60) є найкращим півзахисником чемпіонату, а Тото традиційно тягне за собою все тойже "Удінезе", ще й встигає стабільно забивати - Ді Натале є найкращим бомбардиром Серії А 2011 року!

MIGLIOR ATTORE NON PROTAGONISTA (найкращий актор другого плану)
     Безумовно Антоніо Ночеріно. Влітку які тільки слова не сипались на босів "Мілана", які підписали Антоніо всього-то за один мільйон євро, здавалось би, середнього гравця. А вийшло зовсім не так. Ночеріно нині є другим бомбардиром россо-нері із 6-ма забитими м'ячами і стабільним гравцем основи чемпіона Італії. Несподіваний вистріл, що там і казати. Серед претендентів виділив би ще боснійця Сенада Луліча, який справляє гарне враження на лівому фланзі римського "Лаціо", і Юто Нагатомо із "Інтера". Японець, до речі, є одним і найнижчих гравців чемпіонату загалом, але примудряється забивати головою, будучи фланговим захисником!


MIGLIORI EFFETTI SPECIALI (найкращі спецефекти)
      Погоджуся з Gazzetta dello Sport і віддам тут пальму першості Андреа Пірло. Але чому? Здавалось всього-то 4 гольових передачі - це і все, якщо судити по статистиці. Але ж ні - Пірло повністю поміняв гру "Старої Сіньори" в центрі поля, це все той же Пірло! Його передачі, закиди, вміння віддати перший пас зробити середню лінію "Юве" чи найкращою в чемпіонаті. До речі, по середньому балу він входить до п'ятірки найкращих півзахисників. Що і говорити - Андреа був потрібен цей новий виклик, а туринцям гравець такого рангу.
      Від себе додам лише, що Андреа є одним із моїх улюблених гравців, і дуже болісно було спостерігати за тим, як він буквально скисав останні сезони в "Мілані". Дужехочеться вірити, що на такому рівні як ці півроку, Пірло зможе провести ще як мінімум кілька сезонів.

MIGLIOR GIOVANE IN SCENA (найкращий юнак на сцені)
      Тут важко. Хочеться назвати і Скелотто із "Аталанти" з його "мігруючою" долею і дуже перспективного Ламелу із "Роми" і дивом залишеного в "Болоньї" влітку Гастона Раміреса. Всі ці хлопці неймовірно талановиті -  в другій частині чемпіонату буду більш пильніше за ними спостерігати. Ель Шаараві також із цієї когорти, але брак практики заважає юнаку в розвитку. Майбутні зірки. Хочеться вірити, що Кальчо.

MIGLIOR SCENEGGIATURA ORIGINALE (найкращий оригінальний сценарій)
     Луіс Енріке і його "Рома" тут без конкурентів. Чи не найцікавіше міжсезоння було у римлян, чи не найцікавіші гравці прийшли до "Роми", але поки що легенді "Барсі" не вдається сколотити стабільну команду зі своїм баченням гри. Інколи "Рома" видає просто феноменальні матчі або відрізки на такому рівні, що хочеться кричати - "Ну ось воно! Нарешті - італійська Барселона!". Але, як правило, за цим йшло все таке ж по величині розчарування. Про чвари Енріке із сенаторами "Роми" також багато говориться, зокрема із Тотті, який навіть говорив, що може залишити команду. Хоча зараз головним болючим питанням для тіфозі джалло-россі є можливий продаж Де Россі до "МанСіті". Дуже хочеться, щоб цього не сталось. Що стосується самого Енріке, то схоже цей сезон керівники клубу віддали для експериментів і великого результату не очікують. Сам алленаторе говорить, що відчуває підтримку і тому буде працювати і надалі. Якщо так і станеться, то дуже сильно вірю, що наступному сезоні "вовки" будуть в гонці за Скудетто. Неодмінно будуть. 


Головні враження 
      Безумовно перше, що кидається в очі першої половини чемпіонату це "Ювентус". Команда Конте досі є непереможною, але навіть не це головне враження. Гра "Юве" це те, про що хочеться сказати. Ні, вона далека від ідеалу, але те, що зробив Конте в порівнянні з минулим сезоном викликає лише бажання встати і аплодувати. Команда ділить першу сходинку з "Міланом" і досить обережно говорить про Скудетто, що не дивно, але те, що той "Юве", який ми всі знаємо, повернувся - факт! Що стосується шансів на чемпіонство, то я тут також би був обережним. Козирем турниців є те, що команда звільнена від тягарів єврокубків і повністю зосереджена на внутрішній першості. Новий стадіон, нові амбіції і те, що на на них не висить тягар відповідальності (навідміну від "Мілану") в разі провалу, робить шанси "Юве" досить непоганими, але...знову ж таки. Чи зможе команда витримати темп гонки? Тому дуже сильно цікавою з цього приводу буде друга частина кампанії.
       "Інтер". Не буду лукавити - те, що творилось в команді Моратті, дуже радувало. Мандрівка нерра-адзуррі по таблиці (див.нижче) - це теж одне із того, що відрізняє нинішній чемпіонат від всіх попередніх. 

     Але в останніх турах, вже під керівництвом Раньєрі, міланці здобули ту атку бажану переможу стабільність і почали стрімко підніматись. Як не дивно в Європі зате все гаразд - напрочуд впевнена гра в груповому турнірі дозволила легко вийти в 1/8 ЛЧ без проблем. Яка ж перспектива "Інтера"? Боротьба за зону ЛЧ - напевне верх мрій інтерісті в цьому сезоні, хоча, якщо всі здорові, то лідерам прийдеться ще понервувати. 
     А ось головне, чим хочеться захоплюватись, - це "Удінезе" Гвідоліна! За це я і люблю Кальчо - команда з одним із найменших бюджетів є одним із лідерів сезону! Дивлячись на цифри зарплатні, хочеться ще більше ними захоплюватись і сміятись перед обличчям тих товстосумів, які хочуть ще більше забруднити футбол грошима.
      Навіть сам Гвідолін, схоже, дуже сильно прогресує. Всю свою тренерську кар'єру він грав в свій улюблений захисний футбол, зараз же "Удінезе" є своєрідним антиподом того стилю. Потрапляння в зону ЛЧ за підсумками минулого сезону виявляється невипадковим і зараз залишається лиш здогадуватись, де були б скромні удінці, якби змогли втримати Санчеса, Інлера і Сапату. А нині "зебри" на відстані 2-х очок від лідерів з прекрасними перспективами на майбутнє і я особисто буду тримати за них кулаки в другій частині чемпіонату, адже хочеться бачити побільше такого в Кальчо! 
     Із іншого виділив би несподівано вдалу гру, і що головне результат "Аталанти". Команда, що ввійшла в сезон з -6 в таблиці через скандал із ставками настільки невимушено вибралась із цієї ями, що просто диву даєшся. А зараз, якби не ці -6, то бергамасці претендували на єврокубкову зону. Нев останню чергу нерра-адзуррі треба задячувати увдалому виступу поки що капоканоньєре чемпіонату Герману Денісу. Поки що команда на плавуі це теж радує. А прогнозувати щось у випадку іиталійських середняків собі дорожче, тому втримаюсь.  
       

        Ну що ж - пора поминути в другу частину захоплюючого чемпіонату! Вдалої всім гри!


P.S.: що стосується реального Оскара, то тут просто викладу своїх переможців (виділені червоним) із запропонованих номінантів. Отже: 

Кращий тренер: Массіміліано Аллегрі (Мілан), Франческо Гвідолін (Удінезе), Вальтер Маццаррі (Наполі)

Найкращий молодий гравець: Алешандре Пато (Мілан), Андреа Раноккія (Інтер), Алексіс Санчес (Удінезе/Барселона)

Кращий воротар: Крістіан Абб'яті (Мілан), Морган Де Санктіс (Наполі), Самір Ханданович (Удінезе)

Кращий захисник: Андреа Барцальї (Ювентус), Мехді Бенатія (Удінезе), Тіаго Сілва (Мілан)

Кращий італієць: Антоніо Ді Натале (Удінезе), Клаудіо Маркізіо (Ювентус), Андреа Пірло (Мілан/Ювентус)

Кращий іноземець: Едінсон Кавані (Наполі), Самуель Ето'О (Інтер/Анжи), Златан Ібрагімовіч (Мілан)

Кращий арбітр: Нікола Ріццолі, Паоло Тальявенто, Паоло Валері

9 відгуків:

  1. Povitrulya пишет:

    Дякую Вам, що поновили записи. Колись давно, в іншому житті - я майже не пропускала матчі Серії А. Тепер радію з того що знайшла Ваш блог, хоч так буду щось знати про Кальчо :) Пишіть! І з Різдвом Вас.

  1. Unknown пишет:

    дякую і вам!
    Ачому перестали дивитись? нинішній Кальчо заслуговує на те, щоб знову ним захоплюватись - схоже криза вже за горами! Отож, приєднуйтесь!

  1. Povitrulya пишет:

    Ми вже давненько відмовилися від телевізора, і в мене однорічний хлопчик :) Дуууже рідко перегдядаю записи з грою улюбленого Мілану. Але ж записи, то трохи не те... :)

  1. Povitrulya пишет:

    Охо-хо! А Пірло тепер в "Ювентусі"! Я вже не застала його скисання у россо-нері. Мабуть тому, він у мене ассоціюється одним з кращих плеймейкерів міланістів.

  1. Unknown пишет:

    Відмовились від телевізора? Є інтернет :)Жартую звісно ;-))

    В такому випадку раджу, якщо все-таки є трохи часу, дивитись інколи огляди.

    О так, Пірло в "Юве", Златан в "Мілані", Кака в "Реалі"...багато чого змінилось, чого навіть не представлялось кілька років тому. Але головне - це кінець гегемонії "Інтера", що, звісно, гріє душу :))

  1. Povitrulya пишет:

    :)
    А де і які б огляди Ви порадили?

  1. Unknown пишет:

    Огляди туру звичайно. Ось тут викладають не тільки матчі, а й огляди кожного туру - http://www.ex.ua/view/9253706?r=3020046,3019994

    Досить зручно, можна дивитись в онлайні, навіть не качаючи. =)

  1. Povitrulya пишет:

    О, щиро дякую.

  1. Анонім пишет:

    Цей хлопець (автор блогу) далеко піде, розумник!!!