ЄвроДумки. Акценти перед початком

Написано: 7 червня 2012 р. автор Unknown Мітки: , , ,
5

     Вже за кілька годин стартує Євро-2012. Напевно найбільш очікуване, як зараз прийнято скрізь клішувати, не тільки футбольне, а й взагалі спортивне свято на теренах нашої держави за всю нашу невелику незалежність. Хоча воно напевно не зрівняється з тим, що було в СРСР у 80-му, але інколи, коли люди старшого покоління питають мене - "що ж такого особливого в ньому", я наводжу їм приклад того, що було тоді і відразу ніби зникають запитання. Але попри все це всеж інший масштаб, інший в меншу сторону.
     Як і будь-яка подія, на яку довго очікуєш, саме очікування набагато довше триває, аніж сама подія. Так само і тут - три швидких тижні пролетять як одна мить і нам залишиться лише згадувати як саму подію, так і очікування, яке тривало не чотири роки від попередньої першості в Австрії і Швейцарії, а, якщо покопатись глибше, то всю нашу незалежість, адже це перший ЄвроФорум для нашої команди. Та, окрім цієї знаменної події цей футбольний єврочемпіонат повинен запам'ятатись всім і масою інших наповнень. Суб'єктивно та я всеж спробую передати те, що я очікую від нашого Євро, команд і учасників на ньому. Отож...

Чому варто приділити увагу Євро-2012?


Очікування №1. "Тріо чемпіонів із Дортмунда"

     Ніколи не вболівав за збірну Польщі, навіть більше - не долюблював її ще з часів афрополяка Олісадебе і відбору на ЧС-2002, на який ми так і не пройшли. Не думав я що і зараз щось зміниться. Та ось як трапляється. Весь минулий і особливо нинішній сезон в німецькій Бундеслізі заставив по новому подивитись на футбольну збірну цієї країни, а все через неперевершене тріо із Дортмунда в обличчях Лукаша Піщека, Якуба Блащіковскі і Роберта Левандовскі. Ці хлопці зуміли своєю грою двічі поспіль зробити чемпіоном Німеччини скромну по фінансовим міркам "Баварії" дортмундську "Борусію", а останнього із цієї неймовірної трійки взагалі назвали найкращим гравцем в сезоні в Німеччині згідно опитуванню самих гравців. Достойно чи не так? Та титули титулами, а їхня гра інколи змушувала аплодувати стоячи і скромно заздрити сусідам полякам! Тому зараз в мене до поляків якесь навіть піднесене ставлення і я навіть з нетерпінням очікую їхньої гри. А той факт, що ці хлопці будуть грати на своїй землі взагалі змушує замислитись, що Кадра здатна здивувати футбольний світ, маючи окрім цих хлопців ще кілька виконавців високого рівня, зокрема того ж Войцеха Щесни чи Людовіка Обраньяка. Цікаво і ще раз цікаво. 

Очікування №2. Молодий БундесМаншафт

     За середнім віком гравців у команди Льова наймолодша команда Євро-2012 (25,00 років), але попри це, на моє переконання, саме німці є головним фаворитом турніру. Молоді, але вже визнані виконавці мають викликати за прогнозами повний фурор на українській землі! Непробивний Ноєр в воротах, надійний Хуммельс в захисті, Хедіра з Швайнштайгером в опорній зоні з атакувальними Озілом, молодими зірочками Гьотце і Ройсом та забивною машиною Гомесом викликають бажання підримувати цю збірну і побажати їм лише успіху. 
     У випадку з Німеччиною молодість зовсім не означає того факту, що команда не досвідчена. Тут якраз навпаки, адже наприклад той же Маріо Гьотце вже другий сезон проводить на високому рівні в Дортмунді, а йому лише на днях виповнилось двадцять! І навіть попри те, що Маріо вже вважається потенційно найбільшою майбутною зіркою німецького футболу, місце в старті йому далеко не гарантовано. Є в команді і наддосвідчені гравці, такі як Міро Клозе, для якого це, здається, вже остання можливість показати себе на високому рівні. Міро, якому вже тридцять три, найстарший в Маншафті. Та що там говорити, якщо 27-річні Лукаш Подольскі і Бастіан Швайнштайгер вже можуть вважати себе ветеранами поруч із 22-25-річними Хуммельсом, Бадштубером, Боатенгом, Гюндоганом, Хедірою, Озілом, Кроосом, Гьотце і т.д. Тому, враховуючи такий прекрасний сплав молодості і досвіду, німецької дисципліни і вишуканості, я буду дуже здивований, якщо німці не будуть хоча б у півфіналі. Збірна Німеччини - одна із головних причин, чому треба дивитись це Євро!


Очікування №3 "Роналду і збірна Португалії"

     Звісно до команди Португалії не була б прикута така увага, якби не персона Роналду - без сумніву головної зірки цього турніру. Найкращий євробомбардир, якщо не брати до уваги аргентинця Мессі, клубного сезону в Європі просто змушений скористатись шансом вирвати Золотий м'яч із зубів його володаря останніх трьох років. Але задля цього самому Кріштіану потрібен вдалий виступ на чемпіонаті Європі, де його збірній після жеребу вже не солодко, адже вона потрапила до так званої "групи смерті" із німцями, голандцями і міцною Данією. Данією, з якою португальці грали в одній групі у кваліфікації до Євро і де зайняли лише друге місце. Причому в такій ситуації, коли в останньому турі, щоб вийти напряму на чемпіонат з першого місця португальців влаштовувала і нічия, але вони примудрились програти датчанам, які, вочевидь, прекрасно знають як протидіяти команді Пауло Бенту. Але саме "фактор Роналду" не дає хоча б на папері записати в очевидні фаворити групи Німеччину і Голандію. 
     Самому ж Кріштіану персональний успіх на цьому турнірі важливий не менше, аніж командний. Насамперед задля того, щоб втерти носа всім критикам, які постійно в суперечках його з Лео Мессі завжди ставлять португальця на другий план, але обережно говорячи, що Лео так досі нічого і не досяг з командою Аргентини. У Роналду також не має таких досягень, якщо не враховувати домашнє срібло в 2004-му році, яке, однак, більше розцінюється як провал. Тому чи зможе Роналду повести за собою збірну, як він це робить в Мадриді з "Реалом" і привести до успіху вже іншу команду? Також дуже і дуже непросте, а від того цікаве питання, відповідь на яке ми отримаємо лише на українській землі. 


Очікування №4 "Королівська мотивація або чи зможе La Furia Roja втримати корону?!"

     Питання мотивації є чи не найголовнішим не лише в футболі, а й в спорті взагалі. Так вийшло, що Іспанія нині і чемпіон Європи і чемпіон світу водночас - два останні крупні турніри несамовиті гравці з гарячої піренейської країни зуміли виграти, буквально викинувши той злий рок, який був над ними чи не всю історію. Зараз же в команді Дель Боске попри те, що б там не говорили самі гравці і тренерський склад, проблеми іншого характеру - як налаштувати команду?! На перший погляд нічого такого на папері немає бути, адже гравці такого рівня просто зобов'язані виходити на поле і вигравати в слабшого за себе суперника. Але вже навіть на чемпіонаті світу-2010 було видно цю хворобу, коли в першому матчі з Швейцарією головний фаворит бездарно програв, банально не налаштувавшись. Звісно після того були зроблені висновки і іспанці таки виграли той турнір, але зараз іспанцям треба добряче призадуматись. Тому особисто для мене Іспанія фаваорит лише №2 Євро-2012, навіть попри всю свою зірковість. 
     Звісно проблема мотивації не одна. Серйозною пробоїною для центру захисту буде відсутність на Євро її капітана Карлеса Пуйоля, не буде також її головного бомбардира в обличчі Давіда Вільї, який через травму пропустив останній півроку. Фернандо Торрес - це взагалі окрема історія - що сталось з ЕльНіньо після переходу до "Челсі" навіть йому не зрозуміло, але попри це все Дель Боске таки взяв Нандо на турнір. Але не зважаючи на це, склад в Іспанії всерівно найзірковіший, як би це попсово не звучало. І якщо Дель Боске вдасться правильно мотивувати Хаві, Іньєсту, Алонсо, Давіда Сілву і ко, то жодному супернику не буде солодко. Подивимось. З цієї точки зору спостерігати за іспанцями буде ще цікавіше!


                     Очікування №5 "Чи спроможна Італія на чудо?"

     Нещодавній черговий скандал з договірними матчами примусив задуматись - а чи не на фарт це головній команді Апенін перед стартом на Євро? Так ставалось вже в 1982-му і 2006-му роках, коли Італія ставала чемпіоном світу. Зараз же чемпіонат Європи, але я впевнений, що багато хто вважає, що саме з цієї причини Скуадра Адзурра повинна виграти україно-польське Євро :-).
     По-іншому зараз виграти Італії, здається, не вдасться. Із сильних сторін найбільше виділяється прекрасна гра в захисті, де чи не всі виконавці представлені чемпіонським "Ювентусом" - Барцальї, К'єлліні, Бонуччі, які зуміли за майже 40 матчів пропустити лише 20 м'ячів. Все тойже сильний Буффон на лінії воріт прикрашає цей захист. Далі по іменам ніби не так все і погано, але гра італійців змушувала задумуватись навіщо вони їдуть до Польщі. Присутність Пірло, який знову розквітнув, Де Россі, Монтоліво, Мотти в півзахисті аж ніяк не роблять Італію якимось аутсайдером, але цього замало, щоб хоча б на якусь долю говорити про фаворитизм Італії і ставити на один рівень з Іспанією і Німеччиною. В групі на фоні Ірландії і з натяжкою Хорватії - напевне так, але не більше. 
     І мені трохи не зрозуміло чому. Подивимось. Атака представлена невгамовним Балотеллі, чудовим Кассано, молодими Джовінко і Боріні. Всі вони, за виключенням Антоніо, який був змушений левову частку сезону лікуватись, провели чудові сезони в своїх клубах. Особисто мені дуже сподобався Себа Джовінко і я б дуже хотів, щоб він вистрелив на цьому турнірі. Невмирущий Ді Натале знову в збірній! Звісно не від хорошого життя, адже основний форвард Джузеппе Россі отримав страшну траму коліна і не зміг приїхати на чемпіонат. Дивно, що Пранделлі не зумів поки серед цього різноманіття зліпити ще той єдиний колектив, який би зумів вразити більш зіркові склади на Євро. Принаймні поки що цього не видно. І в цьому криється ще одна загадка цього турніру, адже метеріал для того, щоб зліпити команду, у Чезаре є. А тренерська позиція в Кальчо є чи не найсильнішою...цікаво чи не так? Особисто я буду за них вболівати.

5 відгуків:

  1. Анонім пишет:

    до оцінки "публікації" додай пунктик надто довго.
    можна розділити це все на кілька частин, при цьому для кожної з них, прописувать відповідні теги.
    п.с. виріс ти вже з блогспота, зробив би краще власний блог на CMS по типу вордпреса + з власним якимось доменом.
    подумаєш, на один гарячий бутер менше з'їж, а хоча, тиж вже не в школі :D

    це все звичайно не по темі, тому як прочитаєш, можеш видалить повідомлення)
    //однокласник який жмотився на німецькій дать книжку з відповідями.
    А, і думаю що !вболівать! в випадку чого, буду за німців, але ще не 100% визначився. Взагалі, думаю будуть агресивні ігри, і когось покалічат (( чи карткок наберуть, і якась сильна збірна програє через це.

  1. Анонім пишет:

    ото чуйка, не підвела, дві красні в першому ж матчі, і ще не кінець матчу)

  1. Unknown пишет:

    надто довго? мені здалось, що це найбільш мінімальне, що можна було написати :))
    красне дякую, але для записів "раз у пів року" сайдьот і блогспот...якось не виходить в мене писати частіше..(
    а я вже почав ламати голову хто це, однокласник з німецької))) але ти для початку прочитай то всьо хоч :)

    і ти вгадав, один із греків вже вилетів десь на півроку.

    щодо німців, то дуже дивний склад на сьогодні прогнозують - накращий захисник Бундесліги Хуммельс і найкращий німецький бомбардир Бундесліги Гомес в запасі...трохи навіть дивно. але подивимось!

  1. Анонім пишет:

    Отличный обзор =) А я всё равно буду болеть за Швецию и Ибрагимова, предрекаю им 1/4!

  1. Unknown пишет:

    Саня, лиш не в першому матчі)) потім - скільки влізе :))